Prata rasism

Den 21 mars 1960 hölls en demonstration i Sharpeville i Sydafrika. Tusentals demonstranter hade samlats för att protestera mot apartheidsystemet. Polis öppnad eld mot folksamlingen, 69 människor dödades och många skadades. Dagen kom att bli en symbol för motståndet mot apartheid och utsågs av FN till världssamfundets dag mot rasism och diskriminering. En dag att minnas de som föll offer, en dag att stå upp mot rasism.

Det är också en dag att uppmärksamma det engagemang som finns hos alla de som arbetar mot rasism och diskriminering.

Rasism angår oss alla. Genom att minnas och dra lärdom av historien kan vi bättre förebygga och motverka rasism i vår samtid. Många vittnar om att rasism är påtagligt närvarande i samhället och det är en fråga som alla samhällsaktörer behöver förhålla sig till.

I vår satsning Prata rasism har vi samlat vårt arbete mot rasism, alltifrån klassrumsmaterial till poddar, forskningsrapporter och information om seminarier och fortbildningar. Vi har länge arbetat med att stödja skolans viktiga arbete. Men vi vänder oss också till myndigheter, yrkesgrupper och civilsamhället.

Genom kunskap vill vi inspirera till samtal och bidra till att stärka människors förmåga att förebygga och motverka rasism. För alla människors lika värde.

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, rasism. Bokmärk permalänken.